Joost Roselaers spreekt als Nederlandse predikant in het centrum van Londen veel met bankiers. Ook kwam journalist en banken-criticaster Joris Luyendijk een keer prediken in zijn kerk, zo vertelt hij tegenover Business Insider. “Ik zei tegen hem: ‘Joris, je hebt je roeping gemist’.”

Roselaers doet veel voor de Nederlandse gemeenschap in Londen, die voornamelijk bestaat uit mensen die in de financiële dienstverlening werken.
Ook buiten de kerkdiensten is Roselaers actief. Zo is hij één van de organisatoren van de Nederlandse City Lunches (NCL). Daarbij worden toonaangevende sprekers uit het bedrijfsleven, de politiek, kunst en journalistiek gedurende het lunchuur uitgenodigd.

Onder meer Jan Peter Balkenende, Jaap de Hoop Scheffer, Nick Clegg, Gerrit Zalm en Jesse Klaver kwamen een keer langs. In november spreekt Ben van Beurden, bestuursvoorzitter van Shell. Deze lunches worden gehouden in de Hall van de Nederlandse Kerk, die wordt geleid door Roselaers.

Een bijzondere gast was zeker ook Joris Luyendijk die in 2011 op bezoek was. Luyendijk bracht begin vorig jaar de bestseller ‘Dit kan niet waar zijn’ uit, dat gaat over de bancaire sector van Londen. Volgens Luyendijk is het een kwestie van tijd voordat er weer een nieuwe crisis ontstaat.

Twee jaar lang was de journalist ondergedompeld onder de bankiers in The City of London om off-the-record met honderden bronnen te spreken.

Luyendijk in gesprek met bankiers

“Ik heb ook na zijn bezoek in 2011 ontmoetingen georganiseerd tussen Joris en een aantal bankiers”, vertelt Roselaers. “Dat was in een informele setting. Toch kwam het niet echt tot een gesprek. Beide partijen waren overtuigd van hun eigen verhaal, en prognoses. Alsof het twee werelden waren. Ik heb Joris hoog zitten, maar hij kan soms een beetje te stellig zijn”.

Luyendijk sprak tijdens zijn preek in de kerk volgens de predikant ietwat moraliserend. “Hij zei bijvoorbeeld tegen de bankiers dat ze doordeweeks allemaal onethische dingen doen maar dan wel zondag in de kerk zitten. Alsof dat zo zwart-wit is. Ik zei tegen hem: ‘Joris, je hebt je roeping gemist, je bent eigenlijk meer dominee dan ik ben’.”

Voor argumenten en invalshoeken die niet helemaal in zijn boek passen, stond hij in de optiek van Roselaers niet echt open. “Je weet wat hij ervan vindt. Het is ook moeilijk om nog voor andere visies open te staan als je een bestseller heb gepubliceerd die uitgaat van een bepaalde stelling. Dat zou zijn argumentatie ook verzwakken”.

In zijn boek vergelijkt Luyendijk de financiële sector met een vliegtuig met een lege cockpit. “Met die lege cockpit valt het wel mee”, zegt de dominee die dagelijks in The City of London werkzaam is. “Het gaat nooit crashen. Er zijn inmiddels al zoveel maatregelen genomen”.

LEES OOK: Joost Roselaers stelt bankiers altijd deze twee vragen